5 tips för en lyckad perennrabatt

Har du någonsin undrat hur folk får till sina prunkande perennrabatter, där alla växter harmonierar och där de liksom avlöser varandra i ett jämnt flöde över säsongen? Här ger vi dig 5 tips som hjälper dig att lyckas med perennrabatten.

Sommarblommor i rabatt

Det är lätt att snegla på grannens perfekta rabatt och önska att ens egen var lika fin. Men vet du vad, det är enklare än du tror att skapa den där magiska prunkande perennrabatten!

5 saker att tänka på

Vill du komma igång med en perennrabatt så finns det några saker du kan tänka på.

 • Tänk: Färg & form!
  Välj en huvudfärg som du gillar och som ger precis det intryck du är ute efter. Välj sen en kompletterande färg som lugnar ner. Lägg till sist till en kontrastfärg som gör det hela lite intressant och motverkar en platt känsla.
  Tänk även här på att välja perenner som blommar olika tider och därmed avlöser varandra under säsongen.
 • Planera efter växtplatsens förutsättningar
  Har du till exempel en torr rabatt i soligaste söderläge, eller är det skuggigt, är det lerjord osv.
 • Jobba med nivåer
  Det är ofta fördelaktigt att sätta växterna i olika nivåer, med höga perenner längst bak och lägre i framkant.
  Du kan även använda träd och buskar för att skapa en struktur i rabatten och som du kan ha glädje av på vintern när perennerna vissnat ner.
 • Lagom avstånd
  Plantera dina växter med cirka 30-50 cm mellanrum, beroende på växt. Blir det för tätt eller för glest är det inga problem att flytta runt växterna efter någon säsong (men helst inte under första året).
 • Ojämnt antal
  När du väljer växter så tänk gärna ojämnt antal. Detta ger ett naturligare intryck. Plantera till exempel 3, 5 eller 7 stäppsalvia bredvid varandra.

Sist men inte minst – glöm inte att jordförbättra innan plantering, gödsla varje säsong och vattna regelbundet!

Ha tålamod

Viktigt att komma ihåg är också att det tar några säsonger för en perennrabatt att växa ihop och se riktigt fin ut. Så ha tålamod, det blir finare och finare för varje år som går!

Lycka till!

I vår avdelning för perenner och uteväxter kan du alltid fråga vår kunniga personal om råd och tips!