Skapa drömträdgården med vår kunskap

I tusentals år har trädgården varit ett viktigt inslag för människan. För vissa är det en plats för avkoppling för andra är det en social mötesplats, oavsett skäl så vill alla ha en snygg och en prydlig trädgård. Kom till oss så hjälper vi dig att skapa en drömträdgård!

Våra trädgårdsväxterPerenner

I snart 20 år har Wändels odlat perenner där de ständigt utvecklas för att du som kund ska bli nöjd.

Vintergröna Växter

För dig som vill ha det fint året runt så har vi ett brett urval av vintergröna växter.

Frukt och Bär

Alla älskar frukt och bär oavsett ålder. Vi har både vanliga och ovanliga plantor.

Grönsaker & Kryddor

För dig som uppskattar när det är riktigt färskt!
Större delen av året har vi alla kryddor du behöver för att tillreda en kulinarisk upplevelse.
Mellan April - Juni säljer vi grönsaksplantor som tomater, gurkor, paprika och chilli.

Utekrukor

Oavsett omgivning så hittar du en matchade kruka hos oss.

Trädgårdsredskap

Vi säljer kvalitésredskap från välkända märken.

Klicka här för planteringstips!  

Plantera om

Alla sommarblommor ska planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden.

Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.

Vattning

Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker i kruka eller på friland. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten. Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det ösregnar.

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så inte växterna blir stående i vatten. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre.

Jordval

Sommarblommor växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka. Valet av jord är därför viktigt. De billiga jordarna kan innehålla dåligt med näring och den som finns förbrukar växterna snabbt.

För att få den där riktiga frodigheten på sommarblommorna är det lämpligt att kosta på dem en lämplig och bra jord. Till växter som behöver lågt pH väljs lämpligtvis en rododendronjord.

Semestertips

Är man bortrest flera veckor under sommaren kan sommarblommorna i många fall klippas ner innan man åker iväg. Mindre bladverk gör att de kräver mindre vatten och beskärningen ger ny kraftig tillväxt som man kan njuta länge av när man kommer hem igen. Text: Blomsterfrämjandet